Een vrolijk geroezemoes klinkt donderdagochtend de 13e april op het speelplein van de kleuters van De Nieuwe Veste en peuters van Mamaloe: Vandaag wordt het sponsorbord onthuld!

Directrice van de basisschool Toos van den Berg legt aan de kinderen uit dat ze zo’n mooi speelplein hebben gekregen, mede dankzij goedwillende sponsoren uit Steenbergen en omgeving. De kinderen luisteren ongeduldig, want ze willen allemaal snel het sponsorbord onthullen en daarna hun laars vullen met zand en een kleurrijk viooltje.

Tussen de ouders, die ook bij deze feestelijke aangelegenheid zijn, staan Martin Achterberg, Ed Hobo en Angelique Otto. De drie Steenbergse ondernemers willen graag getuige zijn van het resultaat van hun sponsoring. De reden dat zij dit project een warm hart toedragen is voor deze sponsors hetzelfde: op deze manier kunnen kinderen leren hoe hun groenten en fruit groeien, ze kunnen voelen, ruiken en proeven van dichtbij. Zo komen kinderen weer dichterbij de natuur en zijn ze lekker buiten bezig. Daarbij willen ze stuk voor stuk graag bijdragen om Steenbergen weer een stukje mooier en beter te maken.

Petra Ferket van Mamaloe doet daar nog een schepje bovenop: naast dat kinderen weer leren waar hun groenten vandaan komen, komen er op deze manier ook spelenderwijs allerlei ontwikkelingsaspecten van kinderen aan bod. Denk maar aan het benoemen van wat ze zien, kleuren en vormen, het proeven en voelen. Bovendien leren ze van heel jongs af aan een stukje over waarden en normen, het zorg dragen voor de plantjes in de tuin, in combinatie met het gezamenlijk bezig zijn. Ook Toos van den Berg beaamt dit en voegt daaraan toe: naast de educatieve waarde is het natuurlijk gewoon lekker!

Na de feestelijke onthulling van het sponsorbord is het natuurlijk tijd voor een tuinactiviteit: het planten van bloeiende bloempjes in oude laarsjes, die vervolgens aan het hek worden bevestigd. Op deze manier wordt de eerste fase van het moestuinproject gevierd. In het najaar staat het vervolg op het programma, maar nu is het eerst tijd om te planten, te genieten van goed groeiweer en om straks de eerste, vroege oogst te proeven.