Bij peutergroep de kleine Zeeridder werken we nauw samen met vrije school de Zeeridder. Eén van de speerpunten is het behouden van een doorgaande lijn. Dit betekent dat de kinderen gedurende hun gehele schoolloopbaan continuïteit ervaren in begeleiding en aanbod. Om die continuïteit goed vorm te geven en te borgen vinden er regelmatig overleggen plaats tussen de peutergroep en de basisschool.

 

Een voorbeeld van een doorgaande lijn is al direct zichtbaar bij het bezoeken van onze groep. De inrichting is vergelijkbaar met die van de kleuterklassen van de Zeeridder. Dezelfde tafels en stoelen, dezelfde kleden op de vloer én uiteraard allemaal natuurlijke materialen. Zelfs de creatieve materialen zoals de stockmar verf en blokkrijtjes zijn herkenbaar. Voor een peuter die naar de kleuterklas gaat zorgt dit voor een soepele overgang. Alles is herkenbaar en dat geeft vertrouwen.

Schilderweek

Omdat juist die herkenbaarheid voor een peuter zo belangrijk is hebben wij de dagen van de week uit de kleuterklas ook opgenomen in ons ritme. Omdat de peuters niet dagelijks komen geven we het iets anders vorm. Hebben ze in de kleuterklas een schilderdag; wij hebben een schilderweek. In deze week krijgen de kinderen een aanbod in schilderen. Meestal zal dit het nat in nat schilderen zijn. Een techniek die op veel vrije scholen wordt gebruikt. Voor de peuters is het iets magisch. Door te schilderen op nat papier gebeurt er iets met de verf wat onvoorspelbaar is. De kleuren mengen zich en de kinderen ontdekken hierdoor nieuwe kleuren. Het gaat hierbij niet om wat het wordt, maar om de beleving.

Bakweek

Dan is er natuurlijk een bakweek. In deze week wordt er iets gebakken of gekookt met de kinderen. We maken iets wat past bij het seizoen, dus in de oogsttijd maakten we appelmoes. De kinderen leren daarbij het hele proces, van plukken tot snijden en koken. Fijne bijkomstigheid zijn de heerlijke geuren die door het gebouw dringen.

Wandelweek

Het volgen van het ritme van de natuur is een belangrijk stukje van onze visie. De peuters de natuur van dichtbij laten beleven vinden we erg belangrijk. In onze wandelweek zetten we dit extra kracht bij door iets langer naar buiten te gaan. Met de hulp van ouders maken we een fijne wandeling over de Kiek in de pot. In deze tijd zien we de kale bomen, maar zit daar niet een koolmeesje verscholen tussen de takken? En zeer binnenkort zullen de eerste sneeuwklokjes weer boven de grond komen. De kinderen genieten van dit alles tijdens de wandelingen.

Creaweek

Als extraatje hebben wij ook nog een creaweek. De tafel in de klas wordt dan omgetoverd tot atelier met allerlei materialen. De kinderen mogen deze zelf gaan ontdekken en zijn vrij hier iets creatiefs van te maken. We hebben al prachtige kunstwerken voorbij zien komen.